Nieuws 2011

Kinderboerderijen

12 November jl. Zwarte Pieten brengen Brandrood kalf van Cees Lagerberg naar kibo Schagen.

Zaterdag 12 november hebben 2 Zwarte Pieten namens Sinterklaas een Brandrood kalf op de kinderboerderij in Schagen gebracht, in welwillende bruikleen afgestaan door Cees Lagerberg uit Leiden. Beheerder Peter Groot nam van bestuurslid Ineke Herder van Vereniging Het Brandrode Rund het informatiebord in ontvangst, waarop bezoekers over het ras kunnen lezen en Ank Zegwaard van de SZH overhandigde de informatiemap ‘Van Blaarkop tot Kraaikop’. Heel toepasselijk kreeg het Brandrode kalf ook een Blaarkop kalf als maatje ! Dit Brandrode kalf is het 5e in successie. De bedoeling is dat nu ook andere rassen bij kibo’s in den lande geplaatst worden. Enkele kibo’s hebben overigens al aangegeven ook volgende jaren weer een periode een Brandrode te willen huisvesten.

Nationale Vleesveemanifestatie te Zwolle

29 Oktober jl. Vereniging Het Brandrode Rund neemt met een demogroep van Natuurmonumenten deel aan de Nationale Vleesveemanifestatie te Zwolle.

Zaterdag 29 oktober jl. waren de IJsselhallen in Zwolle het toneel van de FVN Nationale Vleesveemanifestatie. De 9 aangesloten rassen hielden er met ellkaar hun tweejaarlijkse keuring. Voor de ca. 1.500 bezoekers waren er zo’n 500 dieren te bewonderen. Staatssecretaris Henk Bleker reikte de prijzen uit maar vereerde ook onze stand met een bezoek. Veebeheerder Antoon Klomp hield hier met een demogroep van drie Brandroden met hun kalveren en een pink de eer en de kleuren voor Brandrood hoog. De dieren kregen van jong en oud ruime belangstelling en in de kraam konden Gert en Tonneke Smit geïnteresseerden verder voorlichten en wegwijs maken. Er meldden zich diverse mensen die op zoek waren naar Brandroden. Binnen de FVN is Brandrood een dubbeldoelras dat door zijn soberheid, hardheid, vruchtbaarheid en afkalfgemak als duurzaam te boek staat. Zo laat een historisch en zeldzaam ras zien dat het eigentijds kan zijn !

Dag van Levend Erfgoed in Liempde

28 Augustus jl. Presentatie Brandrood op de Dag van het Levend Erfgoed te Liempde

De familie Kuijpers uit Sambeek luisterde met hun stier Chiel Jan, Toos, Miet en een drietal Fientjes deze attentiedag van de SZH en aangesloten verenigingen op. Landgoed Velder is een prachtige locatie en anders dan vorig jaar werkte het weer nu prima mee.De 4.000 bezoekers kregen met de talloze zeldzame Nederlande diersoorten, demonstraties en proeverijen waar voor hun geld. Jan vd Boom was namens het Groene woud aanwezig en Michel Cassuto presenteerde zijn Brandrood kaas. De één trots met een waardecheque, de ander verguld met een oorkonde. Net als bij de vorige editie verschenen de dieren van de fam Kuijpers goed getraind en in uniforme kleding geleid in de showring en het publiek genoot van de indrukwekkende verschijningen, gelet op het applaus. De kraam van de vereniging werd goed bezocht en hopenlijk zijn er na deze mooie en nuttige dag weer mensen enthousiast geworden voor onze zeldzame huisdierrassen, in het bijzonder ons aller Brandrode rund. Zie onderstaande foto-impressie.

4e Brandrode vaarskalf op 19 juli jl. geplaatst op kibo 
De Pluimgraaf in Naarden

Namens de vereniging Het Brandrode Rund bood bestuurslid Ineke Herder dinsdag 19 juli jl. een informatiebord over Brandrode runderen aan aan Maartje Breurken en Nadia Laan, beheerders van kinderboerderij de Pluimgraaf (van de stichting De Gooische Ark) te Naarden. Ank Zegwaard van de SHZ overhandigde de informatiemap ‘Van blaarkop tot kraaikop’. Kinderboerderij de Pluimgraaf is de 4e deelnemer aan dit gezamenlijke project, waarbij zeldzame landbouwhuisdieren in bruikleen op kinderboerderijen geplaatst worden. Er zijn al Brandrode runderen geplaatst op kinderboerderijen in Haaksbergen, Amersfoort en Uden.

Ook het Brandrode stierkalf bij Kinderboerderij de Pluimgraaf is afkomstig van fokker Jaap Ruiter uit Putten. De overhandiging van het kalf en het informatiebord in Naarden waren opnieuw een groot succes, enerzijds door de media-aandacht (kranten en radio),anderzijds door het enthousiasme van de aanwezige kinderen.

Natuurmonumenten met groep Brandroden op Farm & Country Fair in Aalten

25, 26 en 27 juni vond in Aalten de 15e editie van de Farm & Country Fair plaats, met 350 stands, belevenisdorpen, shows, duizenden dieren en muziek. Antoon Klomp luisterde als vanouds het evenement op met een prachtige groep Brandroden van De Groote Modderkolk van Natuurmonumenten uit Loenen, compleet met kalveren en stier. Een buiten het hok liggende makke pink bleek een echte aanstaande knuffelkoe, en die nam van jong en oud dankbaar de liefdesbetuigingen in ontvangst. De kinderen konden er niet van afblijven. Zo’n raspresentatie is toch een heel mooie manier om vrienden te maken.

14 en 21 april 2011 Brandrode runderen geplaatst op kinderboerderijen

Vereniging Het Brandrode Rund en de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) zijn een project gestart voor kinderboerderijen om in de weideperiode grotere zeldzame boerderijhuisdieren te houden, zodat een ruim publiek hier ’s zomers kennis mee kan maken.

Op 14 april jl. plaatsten voorzitter Jan van Riel en eigenaar Jaap Ruiter uit Putten het kalf Brandrode Grietje op de kinderboerderij In Amersfoort en donderdag 21 april verrichtte bestuurslid en initiatiefneemster Ineke Herder van Vereniging Het Brandrode Rund de openingshandeling van het project op kinderboerderij Stichting Groot Scholtenhagen in Haaksbergen. Behalve het Brandrode kalf Roos van Berrie Klein Swormink uit Lettele werd ook een informatiebord over Brandrode runderen aan beheerder George Eijsink aangeboden. Nonja Remijn overhandigde namens SZH een informatiemap over zeldzame boerderijdieren voor schoolkinderen. Er was ruime belangstelling van gemeenteraadsleden en lokale media.

Ook op de kinderboerderij in Uden (N.Br.) werd door Willem van den Akker uit Berlicum een Brandrood kalf gebracht. Zaterdag 5 juni jl. werden het vaarskalf en het informatiebord door de fokker en de voorzitter overhandigd aan mevrouw Riet van der Donk officieel overhandigd.

Ark006Medium

Voor de komende weken staan er nog plaatsingen van Brandrode runderen op kinderboerderijen op stapel, onder meer in Amsterdam-West. Landelijk wordt door kinderboerderijen enthousiast gereageerd op dit project. Vereniging Het Brandrode Rund tracht voor plaatsingen steeds kalveren van leden te betrekken in de regio van de kinderboerderij. Geïnteresseerden kunnen hiervoor contact opnemen met Ineke Herder via Holtkuile.i@planet.nl.