Nieuws 2015

Keuringseizoen is weer begonnen.

21-11-2015 Het keuringseizoen 2015 /2016 is weer begonnen . Binnenkort kunnen de Brandrode leden hun keurmeesters weer verwachten op hun bedrijf. Het keuringsseizoen is van november 2015 tot ongeveer maart 2016.

De keuringen zijn opgedeeld in Noord en Zuid Nederland. Waarbij Hr van de Akker en Hr van Riel Zuid onder hun hoede hebben ,Hr Gerritsen en Hr Krabben zullen Noord Nederland bezoeken.

Keuringen in Uddel
overleg keurmeesters Noord en Zuid
Keuringsmeesters actief in Uddel waar de start van het keuringsseizoen 2015/2016 begonnen is.

Diergeneeskunde studenten op bezoek bij het Brandrode Rund

27-10-2015

Diergeneeskunde studenten op bezoek bij het Brandrode Rund.
Stichting Zeldzame Huisdierrassen heeft een excursie georganiseerd voor een 30 tal geïnteresseerde leden van de studievereniging de Veefokkers. Deze studenten, die allemaal diergeneeskunde studeren in Utrecht, kregen deze dag de kans om een kijkje te nemen op drie bedrijven waar zeldzame rassen gehouden worden. Één van deze bedrijven was Brandrood Kaas van Michiel Cassuto.
Met uitzicht op de runderen in het weiland en de mooie herfstkleuren vertelde Michiel de geschiedenis van het bedrijf, waarna de dieren ook van dichtbij werden bekeken. Het enthousiasme bij de studenten was goed te merken. Niet geheel onverwachts, was er veel interesse in de gezondheidsaspecten van het bedrijf zoals het medicijngebruik en de vatbaarheid voor ziektes. Maar ook over de verschillen tussen het houden van Brand rode runderen en het gangbare melkvee werden vragen gesteld zoals het verschil in voeding en karakter. De interesse tussen de studenten en de dieren was wederzijds wat bleek uit het nieuwsgierig dichter bij komen van de koeien. Gelukkig bleef de stier die zich ook tussen de koeien bevond lekker liggen.

szhstudieexcursiemichielcassuto4
 foto’s SZH
szhstudieexcursiemichielcassuto3
szhstudieexcursiemichielcassuto1

Hierna werd een rondleiding over het bedrijf gegeven waarin de studenten mee werden genomen in het proces van kaas maken. De werkwijze werd uitgelegd waarbij ook aandacht was voor de verschillende manieren van kaas maken en het bijbehorende eindproduct. Op het eind kregen de studenten de kans om een stukje Brandrood kaas te proeven. Een smakelijk einde van het bezoek aan de boerderij.

Landlevenfair in Arnhem

13 en 14 september Landleven fair in Arnhem.

De Brandrode Vereniging was weer goed vertegenwoordigd op de Landleven fair in Arnhem.

landleven 2014 2
landleven 2014

Er was hier een heus Brandrood straatje met Cassuto die zijn kaas verkocht, fam Kuypers met de indrukwekkende Brandrode stier Pieter, 2 koeien en een kalfje en een Pr stand.

We stonden weer op een hele mooie plaats aan begin van de fair zodat het publiek 2x langs kwam bij de stands bij binnenkomst en toen ze weer vertrokken. Beide dagen waren goed voor 10.000 en 12000 bezoekers. De dieren liepen in een weitje achter de stand. Tweemaal daags liepen we in optocht naar de dierweide aan de andere kant van het terein om een presentatie te geven. Vooral stier Pieter oogde veel bewondering maar mocht helaas niet de dierenweide in. Ook het 2 weken oude kalfje werd geknuffeld en geaaid door zowel jong als oud publiek. Uitgebreid werd er verteld over

de Brandrode runderen en de verschillende leden . Extra werd er natuurlijk over ons lid Cassuto en over de bereiding van zijn kaas verteld. Publiek kon aan zijn stand ook zijn Brandrode kaas proeven. Een buurmanstandhouder die oersoep maakte gebruikte de kaas van Brandrood om zijn soep op een kacheltje te maken die op hout werd gestookt. Het smaakte heerlijk en hij vond zelf dat het met de Brandrode kaas toch en nog een verfijnder smaak had gekregen.

Onderstaande een impressie van de 2 dagen. Op de laaste dag kwam Marijke Helwegen nog de stand en de dieren bezoeken. Een hele bijzonder ontmoeting helemaal omdat ze geen angst toonde en zonder schroom de dieren voerde en natuulijk van kusjes voorzag. Al met al een zeer geslaagde dag, die door de vele ontmoetingen en contacten mogelijk nieuwe leden en vrienden zal opleveren voor de vereniging.

landlevendag 2014
Toekomstig nieuw lid

Brandrode vierling

08.08.2015 Brandrode vierling

Zijn nu te bewonderen op de Groote Modderkolk in Loenen.Natuurmonumenten heeft de Brandrode vierling gekocht en deze zijn te bewonderen aan de Vrijenbergweg 24 in Loenen.

07.05.2015Harense vierling de wei in. De Brandrode vierling van Piet Mulders is eind april jl. weer de wei ingegaan. Daarmee kwamen ze andermaal in het nieuws, o.a. in het Brabants Dagblad. De locale tv-zender had er ook een filmpje van had gemaakt. Als u dubbelklikt op onderstaande link krijgt u het filmpje te zien.

http://www.d-tv.nl/index.php/nieuws/20760-harense-koe-vierling-de-wei-in-video.html

Brandrode Ledendag in Lattrop

16.04.2015. Vereniging houdt geslaagde Ledendag op Erfgoed Bossem.

De Ledendag en Algemene Leden Vergadering werden dit jaar vervroegd gehouden, op 21 maart jl. bij de fam. Rerink op Erfgoed Bossem in Lattrop. Vanaf het welkom in het achterhuis van deze grote Twente boerderij met koffie, thee en een Brandrood gebakje tot en met het afscheidsdrankje in de middag werd het een zeer geslaagde dag.De dag werd door 50 leden bezocht, een grote opkomst. Met de voorouders op schilderij verliep de vergadering in een gezellige huiskamersfeer. Er was een presentatie van het Slow Food avontuur in Turijn. Het verslag van de FTC zaken wordt nog rondgestuurd, na beoordeling door de bestuursleden. Met het aftreden van bestuursleden Berrie Klein Swormink en Gert Smit werd er een dringend oproep gedaan aan de leden om meer hulp aan de bestuursleden, hetzij voor deeltaken of deelneming in subgroepjes.

Na de heerlijke lunch met Brandrood producten kon Erfgoed Bossem vervolgens bezichtigd worden. Dennis en Annette Rerink namen elk een groep gasten onder hun hoede voor de rondleiding. Met uitleg van Dennis konden de leden de Brandrode runderen en meststieren (ossen) op stal bewonderen. Annette verzorgde de rondleiding naar de hotelkamers, ster kubussen en safari-lodge tenten. Als afsluiting genoot iedereen nog van een afscheidsdrankje. Al met al een zeer geslaagde dag, met dank aan Dennis en Annette Rerink.

Kinderboerderij De Schothorst in Amersfoort.

25.03.2015. Brandroden op De Schothorst in Uitzending Gemist. In het kader van het project Brandroden op Kinderboerderijen was er op 22 maart jl. op NPO2 tv een stukje over Brandrode runderen te zien. Te zien waren runderen van Jaap Ruiter op het Middeleeuws erf van De Schothorst in Amersfoort. Wilt u dit nog zien ? Kijk dan op http://programma.ntr.nl/10613/wildpark-nederland ‘Uitzending gemist’ bij zondag 22 maart jl. bij Wildpark Nederland. Om 15.58 uur begint de uitzending en bij 13 minuten komen de Brandroden in beeld. Veel kijkplezier !