Jacky Kuijpers met stier Albert

Een bedrijfsbezoek aan de familie Kuijpers met een prachtige veestapel Brandrode runderen  

In dit interview van Vereniging Het Brandrode Rund gaat de redactie langs op bedrijfsbezoek bij de familie Kuijpers, die al jarenlang bezig zijn met het fokken van de brandrode rund. 

Wanneer je de A73 af rijdt bij Boxmeer zie je eerst een groot industrieterrein, totdat ineens een prachtige veehouderij streek aan de horizon gloort. Hier is het bedrijf van Jacky Kuijpers te vinden, zelf heeft hij het stokje overgenomen van zijn vader en moeder, die beiden overtuigd fokker waren van Het Brandrode rund. Samen met zijn moeder en zus, genaamd Wilma, boert hij in Sambeek. Ze wonen op een mooie locatie aan de Hoogeindseweg. Bij het oprijden van het erf staat een bord dat kenmerkt dat er wordt gefokt met het brandrood op deze boerderij. Jacky heeft een passie voor zijn brandrode dieren en gaat ook regelmatig met ze naar open dagen zoals landleven, tentoonstellingen en *Heggenvlechten, wat een regionaal cultureel erfgoed is . NK Maasheggenvlechten – Maasheggen UNESCO

*Wat is Maasheggenvlechten? 

Maasheggenvlechten is een traditionele techniek om levende takken van bomen en struiken te vlechten tot stevige heggen. Het vlechten gebeurt in de winter wanneer de takken buigzaam zijn. Maasheggenvlechten vereist vakmanschap en geduld, maar resulteert in prachtige, duurzame heggen die bijdragen aan natuurbehoud en landschapsverfraaiing. Ieder jaar wordt er een Nederlands kampioenschap heggenvlechten gehouden. 

Het bedrijf van de familie Kuijpers uitgelicht

Het bedrijf van de familie Kuijpers heeft 55 melkkoeien met jongvee. Daarnaast worden er een aantal stierkalveren aangehouden voor de fokkerij. Hier wordt zelf mee gefokt, maar er wordt ook verkocht aan derde partijen. De melkproductie van de Brandroden runderen op dit bedrijf ligt rond de 5000 kg melk met 4,30% vet en 3,50% eiwit.

Jonge dieren krijgen de tijd om uit te groeien en worden pas gedekt als ze voldoende ontwikkeld zijn. Productie is geen doel op zich, vertelt Jacky Kuijpers . Er wordt dan ook geen krachtvoer verstrekt en de dieren mogen zelf aan het voerhek kiezen wat ze willen eten. Zoals op onderstaande foto is te zien, ligt er aan de ene helft van de voergang kuil en aan de andere helft mais. Vanaf het voorjaar mogen de dieren naar buiten en Kuijpers maakt gebruik van het stripgazensysteem in de weide. Bij  stripgrazen krijgen de koeien iedere dag een vers stuk gras (strip) aangeboden. Inclusief natuurland is er veertig hectare land beschikbaar rondom de boerderij in Sambeek, dit land wordt enkel met eigen mest bemest. Er wordt dus geen kunstmest gebruikt op het land.

 De voergang

Een biologische boerderij met eigen vleesverwerking

Jacky geeft aan dat zijn bedrijf eigenlijk biologisch is. Vanwege alle papieren rompslomp laat hij het keurmerk enkel achterwege. Ieder jaar worden er enkele dieren geslacht waar Wilma dan juist weer actief bij betrokken is. Zo helpt Wilma mee uitbenen en bewerkt het vlees onder andere tot heerlijke worst, deze verpakt Wilma en er worden vanuit hier pakketten gemaakt voor vaste klanten. Deze zitten door het hele land verspreid. 

Welkomstbord bij het bedrijf

Wat is typerend voor deze veestapel Brandrode runderen?

De dieren in de stal vallen op door de uniformiteit, ontzettend beste kruisen, het beengebruik dat soepel beweegt en erg droog is. De klauwen van de koeien zijn hard en vergen vrijwel geen onderhoud. Verder hebben de koeien een hele mooie bespiering. De oudste koe is 14 jaar en laat vrijwel geen slijtage zien, het uier zit ook nog prachtig onder de koe. De fokkerij ligt boer Jacky dan ook echt aan het hart. Hij kent al zijn koeien en hun voorouders. Jacky maakt gericht paringen waarbij de minder sterke punten van een koe gericht verbeterd worden door sterke onderdelen van de stier. Jacky ziet graag lengte in het skelet wat zorgt voor melkrijkheid. 

De bijzondere band van Jacky met zijn stieren

Een erg bijzondere situatie op de boerderij van de familie Kuijpers is om te zien hoe Jacky met zijn stieren om gaat. Het is heel duidelijk wie de baas is wanneer Jacky de stier genaamd Albert naar buiten leidt.  De stier blijft bijzonder rustig wanneer hij over het erf loopt, en Jacky en de stier lijken op het oog een echte twee eenheid. Jacky vertelt: ‘’Al toen ik 6 jaar oud was mocht ik van mijn vader stieren naar de koe brengen.’’. Hij vertelt over een situatie waarbij hij een stier had gekocht en de stier was overduidelijk niet gewend  om zijn dominantie aan Jacky af te staan. Uiteindelijk gaf de stier zich gewonnen en vanaf toen kon Jacky met hem doen wat hij wilde.

Stier Albert

Afsluiting

Na het bedrijfsbezoek, waarbij er is gekeken naar de mooie Brandrode runderen, is het tijd voor een bakje koffie. Al snel komen de prachtige verhalen en fotoboeken op tafel. Het is wel duidelijk dat de familie Kuijpers verweven is met hun bedrijf en dieren. De familie draagt dit dan ook met veel enthousiasme uit!

Interview door: Patrick Maassen

Redactie Vereniging Het Brandrode Rund