Nieuwsarchief 2012


18 oktober jl. Brandroden terug op Oener Koemarkt

Na de MKZ was het weer voor het eerst dat er ook koeien vertegenwoordigd zijn op de drukbezochte Oener koemarkt, waar lid Alfons Pelgröm en zoon Gerben ons ras goed hebben vertegenwoordigd. Uiteraard maakte deze oude MRIJ kleurslag vele tongen en verhalen los en kwamen herinneringen boven aan de in dit gebied voorkomende en thuishorende prachtige Brandrode koeien. Aan belangstelling hadden Alfons en Gerben niet te klagen. De informatiekoffer bij de stand bewees andermaal goede diensten en de brochures vonden gretig aftrek.

Bij Friesland-Campina werden bezoekers welkom geheten en konden diverse melkproducten geproefd worden. Diverse rassen zoals de Brandrode runderen, MRIJ, Verbeterd Roodbont en Marchigiana stonden in de naburige tent. De Brandroden hadden zeker het hoogste knuffelgehalte en gingen met vele kinderen op de foto. Alfons wilde in zijn enthousiasme wel meer mensen te woord staan maar kwam tijd tekort door de grote drukte. De jaarlijkse Oener Koemarkt krijgt waarschijnlijk een vervolg, mogelijk weer met Brandrode runderen. Aan Alfons en Gerben zal het in ieder geval niet liggen.

Brandrode ledendag 2012 in Oss bij familie Spierings

22.09.2012. Ledendag Brandrood goed bezocht. Een impressie

Het bestuur mocht zaterdag jl. ruim 40 leden en meer dan 20 gasten verwelkomen tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering annex leden- en vriendendag, editie 2012. Gastbedrijf was ditmaal Spierings’ Vis te Oss. De bijeenkomst werd gehouden op de voergang van de in aanbouw zijnde stal, met aan de ene zijde zwartbonte en aan de andere kant brandrode koeien. Omdat het van tijd tot tijd aan de frisse kant was kon iedereen in de pauzes met koffie en cake in de boerderijwinkel weer op temperatuur komen en de geboden keur aan agrarische consumentenproducten bewonderen. Tevens werd er voor iedereen een (h)eerlijke lunch geserveerd met soep van Brandrode poulet, broodjes hamburgers van Brandrood vlees, enzovoort. De heer Spierings bleek in de toelichting op zijn bedrijf en de rondleiding langs de viskwekerij en veehouderij een geïnspireerd ondernemer, wat hij qua durf en succes ook op de leden wist over te dragen. Na de lunch konden leden en vrienden zijn Brandroden gaan bezichtigen die ter plekke de uiterwaarden van de Maas begrazen. Al vonden sommigen de loopafstand naar de koeien wat ver, velen genoten van de met dit prachtige natuurgebied zo harmoniërende Brandrode runderen. De ledendag bleek andermaal een geslaagde dag !

Farm-&Country fair in Aalten

24 Juni jl. Brandrode knuffelkoeien op Farm- & Country Fair in Aalten.

Dit weekend gaf Antoon Klomp van De Groote Modderkolk uit Loenen namens Natuurmonumenten weer acte de présence op de Farm- & Country Fair in Aalten. Het weer zat redelijk mee en het toegestroomde publiek kon de mooie selectie aan Brandrode runderen en kalveren bewonderen. En ook knuffelen, want Antoon neemt altijd makke dieren mee. Het was voor de kinderen, en soms ook voor grote kinderen!, een heerlijke beleving om die grote warme dieren te aaien en te paaien.

Kinderboerderij Middeleeuws erf

17 Juni jl. Brandroden op Middeleeuws Erf in Amersfoort

Zondag 17 juni jl. werd op Landgoed De Schothorst bij Amersfoort de Groene Dag gehouden. Deze dag stond in het teken van duurzame en groene organisaties en activiteiten. Door fokker Jaap Ruiter uit Putten werden de Brandrode koe Femke met stierkalf Wander en knuffelkoe Hennie in bruikleen aangeboden. Binnenkort krijgen ze voor de duur van een dekperiode gezelschap van een stier. Zoals te doen gebruikelijk bij dit project overhandigde bestuurslid Ineke Herder een informatiebord en een documentatiemap. Beheerder Marian Berg bleek reuze ingenomen met alle nieuwe aanwinsten. Gezien de achterliggende gedachten, opzet, bouw en aanleg is De Schothorst met groentetuin, middeleeuws erf, bijenhuis, natuurspeelplaats en historische weekenden voor velen een aantrekkelijk idee voor een bijzonder uitje.

12 Juni jl. Paula is 10e Brandrode voor kinderboerderij

Het Brandrode Rund “Paula” is al het 10e Brandrode rund dat de weg naar een kinderboerderij heeft gevonden binnen het uitwisselingsproject dat de vereniging samen met de SZH heeft opgezet om grotere zeldzame landbouwhuisdieren te plaatsen op kinderboerderijen. De fokker blijft daarbij eigenaar maar de dieren kunnen in de zomermaanden toch op de kinderboerderijen verblijven, zodat een groter publiek toch bekend raakt met in dit geval het zeldzame landbouwhuisdier het Brandrode rund. Wanneer in de wintermaanden minder voer aanwezig is of de dieren te groot worden gaan ze terug naar de eigenaar. Natuurlijk kan op deze manier in het voorjaar weer opnieuw een kleiner zeldzaam landbouwhuisdier op de kinderboerderij geplaatst worden. Bij de overdracht aan beheerder Frans van Grinsven gaf Ineke Herder van de Vereniging Het Brandrode Rund het kleine publiek dmv een mini koe uitleg over de typische aftekening van het Brandrode Rund. Kinderen moesten zelf aangeven wat de kleuren van een Brandrood rund waren. Donkerrood, bij de kop bij het zwarte af, vier witte poten, witte buik, witte staartpunt en een witte kol. Op de achtergrond de fokker Willem van den Akker en de dierverzorgster van ’t Heike.Hierbij werd het Brandrode informatiebord gesponsord door Peter Tromp van Pear Vof uit Poederoijen. Nonja Remijn bood namens de SZH de studiemap ‘Van Blaarkop tot Kraaikop’ voor schoolkinderen.

Landgoed Avegoor

28 Mei jl. Jeroen de Koe opent speciale kamer op landgoed Avegoor.   

Landgoed Avegoor was op 2e Pinksterdag open voor publiek en Natuurmonumenten organiseerde er een open middag. Jeroen de koe opende een speciale kamer. Een en ander was voor Antoon Klomp, Brandroodbeheerder van de Groote Modderkolk in Loenen, voldoende aanleiding om met eerste klas materieel en dieren een show ten beste te geven en kinderen te vertederen.

Kinderboerderij in Utrecht

13 Mei jl. Kibo Utrecht / De Meern neemt 2 Brandrode vaarskalveren in beheer

Zondag 13 mei was het groot feest in Utrecht, niet alleen was het Moederdag maar ook werd de dierweide van Castellum Hoge Woerd Vicus in Utrecht (De Meern) geopend. Op de dierweide lopen sinds woensdag 2 Brandrode runderen in het kader van ditproject. De 2 Jeltjes, Jeltje 8 en Jeltje 9 lopen op de dierweide tot november. Daarna gaan ze terug naar fokker/eigenaar Jaap Ruiter in Putten. Tijdens de opening werd het Brandrode informatiebord overhandigd aan beheerder Jessica van Essen door Ineke Herder van de Vereniging Het Brandrode rund en werd namens de SZH door Ank Zegwaard de studiemap ‘Van Blaarkop tot Kraaikop’ aangeboden.

Het Brandrode informatiebord werd namens Pearl Vof gesponsord door Brandrood lid Peter Tromp, die natuurlijk niet ontbrak tijdens deze feestelijke opening. Beide Brandrode runderen kregen een feestelijke versnapering : beschuitje met worteltjes en ander groen erop geserveerd, en dat aten ze met smaak op.

De feestelijke opening werd druk bezocht door vele ouders met kleine kinderen . De dierweide staat middenin een nieuwe woonwijk waar jonge ouders ook een stukje grond kunnen huren voor een jaar en hierin tezamen met hun kinderen allerlei plantjes kunnen kweken. De bedoeling is natuurlijk om juist jonge kinderen al bewust te laten worden van de natuur en hen te laten voelen, proeven en ervaren wat de natuur hen als basis waar alles vandaan komt, zoal te bieden heeft. Na de opening bleef het nog lang gezellig, mede dankzij het goede weer en de grote belangstelling.

Animal Event Hilvarenbeek

4, 5 en 6 Mei jl. Unieke samenwerking tussen Nationaal Veeteelt Museum en Vereniging Het Brandrode Rund tijdens Animal Event in Hilvarenbeek.

Ruim 23.000 bezoekers bezochten Nederlands grootste dierenevenement over dier en natuur : Animal Event, midden in de prachtige natuur van de Beekse Bergen bij Hilvarenbeek. Belangrijke thema’s zoals verantwoord omgaan met dieren, wildlife, de natuur in Nederland en biodiversiteit staan jaarlijks op het programma. Dit jaar was er ook aandacht voor landbouwhuisdieren en op het Veeteeltplein was er bij de stand van het Nationaal Veeteelt Museum ruimte om een groep Brandroden te presenteren. Op de stand hadden studenten van de Utrechtse Hogeschool voor de Kunst een theatertje en een koe-café gebouwd, waar in beeld en geluid veeteelt verhalen konden worden beluisterd en bekeken, en kaas kon worden geproefd. De fam Kuypers was aanwezig met de stier Pieter, 3 melkkoeien en 2 kalfjes. Jacky Kuijpers bracht de Brandrode reus van ruim 1.000 kg voor en oogstte veel bewondering. De kalfjes lieten zich door alle kinderen heerlijk knuffelen en het wisselvallige weer kon niet verhinderen dat de organisatie op een zer geslaagd evenement terug kan zien !

Brandroden op kinderboerderij in Oosterhout

24 Maart jl. Brandroden op kinderboerderij in Oosterhout

Opnieuw zijn binnen het lopende project om zeldzame huisdierrassen dichterbij het publiek te brengen enkele Brandroden geplaatst op een kinderboerderij. Eerder werden al Brandroden geplaatst op kinderboerderijen in Amersfoort, Haaksbergen, Naarden, Uden, Schagen en Purmerend. Ditmaal droeg Antoon Klomp, beheerder van de Natuurmonumentenboerderij De Groote Modderkolk in Loenen, 2 Brandrode kalveren over aan de kinderboerderij in Oosterhout. De kalveren Harte en Meike zijn op 5 december 2011 geboren en blijven op de kinderboerderij tot na de Kerstdagen. De overdracht vond plaats op het MEK aan de Veerseweg 100 in Oosterhout op vrijdag 23 maart jl.
Jan van Riel, voorzitter van Vereniging Het Brandrode Rund overhandigde hierbij als openingshandeling officieel een informatiebord aan de beheerder. Nonja Remijn van de SZH bood de informatiemap voor schoolkinderen ‘Van Blaarkop tot Kraaikop’ aan.

Keukenhof

20 Maart jl. Brandrood vaarskalf bezienswaardigheid op de Keukenhof
Als donderdag 22 maart a.s. de Keukenhof vor 9 weken haar poorten opent, zal het publiek daar ook een Brandrood kalf kunnen bewonderen. Het vaarskalf is beschikbaar gesteld door Antoon Klomp, beheerder van boerderij De Groote Modderkolk van Natuurmonumenten, uit Loenen.
De Keukenhof in Lisse trekt jaarlijks zo’n 800.000 bezoekers. Behalve de gebruikelijke bloemenzee zijn er ook boerderijdieren te zien, verzorgd door leerlingen van MBO-opleiding De Groene Welle. Zo zal Kevin het Brandrode kalf verzorgen. Geïnteresseerden kunnen via brochures en een informatiebord meer aan de weet komen over het Brandrode rund.

Kinderboerderij in Haaksbergen

29 Januari jl. Kibo Haaksbergen besteedt opbrengst sponsorloop aan aanschaf Brandrood rund

In Haaksbergen hield het Assink VMBO begin 2011 een sponsorloop. De opbrengst hiervan wordt aangewend voor het behoud van de plaatselijke kinderboerderij. Op 22 december 2011 ontvingen de blij verraste beheerders een bedrag van € 798,00, welk geld zal worden besteed aan de aanschaf van een drachtig Brandrood rund.

Kinderboerderij in Purmerend

6 Januari jl. Ook kibo Purmerend krijgt Brandrood kalf in bruikleen.

Het 6e Brandrode kalf is geplaatst op kinderboerderij De Ridder te Purmerend. Ook dit kalf werd in bruikleen beschikbaar gesteld door Cees Lagerberg uit Leiden. Beheerder Willem Born toonde zich enorm in zijn schik met het fraaie kalf, dat opnieuw door een Blaarkop kalf van Cees werd vergezeld. Bestuurslid Ineke Herder overhandigde het informatiebord Over het Brandrode rund en Nonja Remijn zorgde namens de SZH voor de informatiemap ‘Van Blaarkop tot Kraaikop’. Er was opnieuw veel belangstelling van pers en publiek.