Nieuwsarchief 2013

Kinderboerderij de Maten in Apeldoorn

08.07.2013. Apeldoornse Kinderboerderij De Maten blij met Brandrode koe en kalf.

Lid Alfons Pelgröm heeft vorige week één van zijn Brandrode koeien met haar kalf op kinderboerderij De Maten in Apeldoorn gebracht. Er komt ook nog een informatiebord bij te staan. De plaatsingen van het project ‘Brandroden op kinderboerderijen’, dat nu al voor het derde jaar loopt, gaan steeds gemakkelijker. Ook het contact met De Maten kwam spontaan tot stand en de uitwerking tussen Alfons en het enthousiaste boerderijbeheer verliep vlot. Koe Fientje en vaarskalf Fientje 2 hebben het volgens beheerder Martijn Schmand erg naar hun zin op de boerderij. Ze blijven tot half augustus, want dan gaat de koe naar de stier. Als er dan volgend jaar een kalfje komt is Fientje misschien wel weer te gast op deze kinderboerderij.

Farm en Country fair in IJzelo

24.06.2013. Brandrode pink aan de wandel op Farm & Country Fair IJzerloo

Ondanks soms dreigend en vlagerig weer kan de Farm & Country Fair IJzerloo bij Aalten terugzien op een drukbezocht en geslaagd 3-daags evenement. Op het vele hectaren grote terrein konden 21, 22 en 23 juni jl. de ruim 31.500 op het landleven gerichte bezoekers 375 verschillende stands bezoeken, allerlei activiteiten en showprogramma’s meemaken of naar zo’n 2.000 dieren kijken. In deze sfeer van gezelligheid en bedrijvigheid was ook de verrassende stand van onze bekende Brandroden terug te vinden, in de al even vertrouwde bezetting.

De Brandroden stonden in de tent van VVB Silvolde, die ook het hele koeienplein had georganiseerd. De koeien kwamen niets tekort aan drinken, eten, aandacht en knuffels ! Jong en oud liet zich vertederen door de uiterst makke Brandrode dieren. En konden ze op de stand worden bewonderd, aangehaald en geknuffeld, dan kon dit zeker onderweg. Onder begeleiding wandelden namelijk Antoon Klomp’s kleinkinderen met een Brandrode pink over het terrein of door een showtent, wat het publiek geweldig vond. Deze enthousiaste Brandrood beheerder van Natuurmonumenten uit Loenen had 3 van Michiel Cassuto gekochte knuffelkalfjes van een paar weken bij zich die nog 2x daags melk kregen. Ook de knuffelpink die vorig jaar op de Keukenhof liep stal samen met Ineke Herder’s neefje en nichtje de show tijdens de dagelijkse rondwandeling. En natuurlijk bleef bij een bezoek aan de stand de porseleinkast helemaal heel ! Verder lieten in de grote kraal 5 koeien en een mooie zwarte stier zich uitgebreid bewonderen.

De Farm & Country Fair betekende andermaal een uitstekende promotie voor ons geliefde Brandrode runderras, niet in de plaats te danken aan de inzet van betrokken leden als Antoon Klomp, Ineke Holtkuile, Alex Gerritsen en Ellen Slingerland. De volgende, alweer 19e editie van deze fair wordt op 20, 21 en 22 juni 2014 gehouden.

Animal Event

29.05.2013. Brandroden trekken de aandacht op Animal Event

Op 3, 4 en 5 mei jl. vond in de Beekse Bergen in Hilvarenbeek het Animal Event plaats. Op het boerderij erf stond Vereniging Het Brandrode Rund met een stand naast het Veeteeltkundig museum.

Op zaterdag was Rene van Daal aanwezig met zijn trouwkoe Lena, voorzien van een grote koebel en een mooi versierde sjees trekkend. Al gauw werd ze door de kinderen ontdekt als knuffelkoe. Bij presentaties in de ring bleek zij de grote lieveling van het publiek. Rene, zijn vrouw en dochter en voorzitter Jan van Riel hebben met honderden belangstellenden gesproken, folders gegeven en enkele slagers gesproken, die om Brandrood vlees vroegen. Twee serieuze kandidaten kunnen functioneren bij korte keten producties.
’s Zondags was de fam. Kuijpers met 6 leden aanwezig om 3 koeien, 2 kalveren en stier Pieter te showen. Alle kinderen konden bij de kalfjes kruipen om ze te knuffelen. Tijdens de presentaties in de ring, waarbij de kleine kinderen de kalfjes rondleidden, was er steeds opnieuw denderend applaus. Jacq leidde zelf stier Pieter en voorzitter Jan van Riel stak als commentator niet onder stoelen of banken dat deze mooie stier door hem gefokt is. Toen zijn kleindochter Merel er in de ring ook nog op mocht rijden, kon de dag voor hem niet meer kapot. Hij uitte dan ook zijn dank en waardering voor de fam. Van Daal en de fam. Kuijpers, die dit evenement, waar meer dan 30.000 bezoekers zijn geweest, ondermeer voor onze vereniging tot succes hebben gemaakt.

Kinderboerderij Skik Hoogkarspel

26.05.2013. Brandrode runderen op kinderboerderij SKIK in Hoogkarspel.

Vrijdag 17 mei jl. startte op educatieve kinderboerderij SKIK in Hoogkarspel een project waarbij kinderboerderijen Brandrode runderen in bruikleen krijgen. Het project wordt gezamenlijk met de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) uitgevoerd. Olga en Harte, de twee Brandrode kalfjes kwamen die dag vanuit de Natuurmonumenten boerderij van Antoon Klomp in Loenen een aantal maanden logeren op de kinderboerderij. Ze zijn beiden ongeveer 3 maanden oud en zullen op de kinderboerderij nog eenmaal daags melk krijgen. In het kinderboerderijweekend werd hier op zondag 26 mei jl. een feestelijk tintje aan gegeven. Ineke Herder, bestuurslidvan Vereniging Het Brandrode Rund, overhandigde ’s morgens officieel het informatiebord plus een SZH-educatiemap van Blaarkop tot Kraaikop aan Karin Braakman-Brieffies, voorzitter van kinderboerderij SKIK. Tevens werd verteld worden waarom Brandrode Runderen zo bijzonder zijn. De Brandrode kalveren op kinderboerderij SKIK is het 14e bruikleenproject van het Brandrode Rund. In Amersfoort, Utrecht, Haaksbergen, Naarden, Uden, Schagen, Oosterhout, Purmerend, Hengelo en in de Keukenhof zijn al eerder Brandrode kalveren geplaatst. De komende maanden verhuizen nog meer Brandroden tijdelijk naar kinderboerderijen in Nederland. Op http://kinderboerderijhoogkarspel.blogspot.com is meer info plus een filmpje te vinden. Ook op Youtube staat een filmpje, zie http://youtu.be/xuVb85eYnwI.

Kinderboerderij ’t Wuesthag in Hengelo

20.05.2013. Twee Brandrode pinkkalveren gearriveerd bij kibo ’t Wuesthag in Hengelo (Ov.)

Beide kalveren van ongeveer een jaar oud zijn van boer Berrie Klein Swormink uit Lettele. De kalveren blijven bij de kinderboerderij tot het weer tijd is om naar een stal te verhuizen. De uitleen van de kalveren is onderdeel van het project ‘Kalveren op kinderboerderijen’ dat Vereniging Het Brandrode Rund samen met de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) heeft. Beheerder Frans Veelers van kinderboerderij ’t Wuesthag hoorde over het project van een collega in Haaksbergen. “Ik heb me toen meteen gemeld bij vereniging Het Brandrode Rund. We willen als kinderboerderij alle soorten boerderijdieren aan onze bezoekers laten zien”, vertelt Veelers. “Runderen horen daar zeker bij. Brandrode runderen horen van oudsher in deze regio thuis. Daarom vind ik het heel mooi dat we nu dieren van dit ras hebben. Nog een voordeel is dat Brandroden een rustig karakter hebben. Dat past goed op een kinderboerderij.” Bestuurslid Ineke Herder begeleidde de twee Brandrode pinkkalveren van Lettele naar Hengelo. Ook overhandigde ze beheerder Veelers een groot informatiebord met daarop de kenmerken en de geschiedenis van het Brandrode rund. Veelers ontving van haar namens tevens de SZH-informatiemap van Blaarkop tot Kraaikop.

Slow food

18.05.2013. Slow Food bekrachtigt Presidium Brandrood.

Twee inspecteurs van de Slow Food Foundation for Biodiversity hebben onlangs de presidiumuitvoering van Het Brandrode Rund onderzocht en beoordeeld. Dat gebeurde op de bedrijven van projectcoördinator en vleesproducent Berrie Klein Swormink, landschapsbeheerder en natuurboerderij De Groote Modderkolk en melkveehouder en kaasproducent Michiel Cassuto. De producenten zijn verenigd in het ondernemersnetwerk Brandrode runderen en conformeren zich aan met Slow Food gemaakte afspraken over houderij- en productieprotocollen, waarbij extensieve houderij, dierwelzijn en kwaliteit een belangrijke rol spelen. Binnen het netwerk onderzoeken de veehouders hoe ze gezamenlijk hun afzet kunnen uitbouwen. De meeste deelnemers aan het Slow Food Presidium vermarkten zelf hun producten en leveren rechtstreeks aan consumenten, horeca en retail. Na vier jaar voorbereiding is dit presidium op 17 mei jl. bekrachtigd en daarmee formeel goedgekeurd.

Kinderboerderij MEK in Oosterhout

5 april 2013. Kinderboerderij MEK in Oosterhout huisvest opnieuw 2 Brandrode kalveren.
In het verenigingsproject Brandroden op kinderboerderijen heeft het project in Oosterhout een vervolg gekregen. Vandaag zijn hier opnieuw 2 Brandrode vaarskalveren geplaatst. De kalveren zijn beschikbaar gesteld door beheerder Antoon Klomp van de Groote Modderkolk van Natuurmonumenten uit Loenen. De kalveren zijn voor 8 à 9 maanden te gast op deze kinderboerderij en keren in december terug naar Loenen. Harte en Hyacinth, zoals de kalfjes heten, voelden zich bij hun verzorgers en in hun stalletje meteen thuis en lieten zich het geurige hooi goed smaken. Wie ze wil zien : kinderboerderij MEK ligt aan de Veerseweg 100 in Oosterhout.

Keukenhof

27 maart jl. Brandrood stierkalf Jan zet Keukenhof Hollands luister bij.

Sedert 14 maart jl. ‘bemant’ het Brandrode stierkalf Jan de weide bij de inmiddels voor publiek opengestelde Keukenhof bij Lisse. Hij heeft heel wat te zeggen tegen de ezels die zijn metgezellen zijn en loeit het soms uit van levenslust en verlangen naar gezelschap en aandacht. Student Kevin Nooter verzorgt net als in 2012 de dieren, waaronder dit van Natuurmonumenten’s Brandrodenboerderij De Groote Modderkolk van beheerder Antoon Klomp uit Loenen. Jan heeft het duidelijk naar zijn zin en gaat soms mee voor een wandelingetje op de Keukenhof. Bezoekers die meer willen weten over het Brandrode runderras kunnen hieromtrent via de Nederlandse en Engelstalige infoborden hun kennis vergroten.

Nieuwe stal bij Willem van den Akker

20 januari jl. Open Dag bij Willem van den Akker wegens ingebruikname nieuwe koestal.

Willem van den Akker is al jaren een enthousiast houder van een aantal Brandrode runderen. Omdat zijn bedrijfsopzet er aan toe was om met beschikbare middelen en mogelijkheden meer ruimte te creëren voor de koeien, besloot hij een nieuwe stal te bouwen. Die was in 2012 klaar en toen vond Willem het tijd om de nieuwe stal tijdens een Open Dag aan leden en vrienden te laten zien. Via een uitnodiging vonden 50 mensen op 20 januari jl. de weg naar Berlicum. Een goede opkomst want het was echt winterweer, met sneeuw en een gure oostenwind. Bij de vuurkorf, het borreltje en de heerlijke rosbief van de barbecue vergat menigeen wat er allemaal getrotseerd moest worden. En van Brandroden kijken wordt toch iedereen warm van binnen ? De Brandroden hadden het ondertussen behaaglijk. Dik in het stro, voer voor de bek. Willem heeft in totaal 20 dieren in groepjes in de stal. Er is ook een groepje osjes bij, die Willem in de toekomst zelf als vleespakketten wil gaan vermarkten. Willem en zijn vriendin Wilma wisten de bezoekers een sfeervolle en onderhoudende middag voor te schotelen. Waarvoor dank !